POVAHA

16.08.2014 18:37

Povahou jsou ragdollové velmi klidní, mají poddajný charakter a vysokou odolnost vůči stresu. Jsou to vysloveně trpělivé kočky, které se raději stáhnout do ústraní, než aby škrábaly či kousaly. Velmi rády se nechávají hladit, milují mazlení i jemné kartáčování srsti.
Je to nesmírně inteligentní, elegantní, stále dobře naladěná kočka, nevnucuje se, neobtěžuje, je schopna reagovat na výkyvy vaší nálady. Je spokojená, pokud může dlít v přítomnosti své osoby, na niž je fixována. Je snadno vychovatelná, snadno pochopí, jaké chování je nežádoucí a bez problémů od něj upustí. Její závislost na pánovi připomíná až psí oddanost.
Ragdollové jsou kočky vysloveně vázané na lidi, nemají rady samotu. Není problém nechat je doma několik hodin samotné, ale kdo bývá často celý den mimo domov, měl by své kočce umožnit kontakt s jinými kočkami, aby se jejich čekání na pána dalo zkrátit společnou hrou.Většina zástupců tohoto plemene je totiž velmi snášenlivá a sociální, což je dobrý předpoklad pro soužití s ostatními kočkami, nebo třeba i psy či jinými zvířecími obyvateli domácnosti. I když vaši přítomnost mu to rozhodně nenahradí. Samotou či nezájmem svého páníčka může velmi trpět. Ani velké změny nepřirůstají ragdollům k srdci. Často se stává, že se v rodině více fixují na jednu osobu, která je jejich právoplatným pánem, nicméně ostatní členy rodiny plně akceptují, cítí se ve fungujícím rodinném prostředí velmi dobře.
Ragdollové jsou velice zvědavé, nápadité a hravé kočky. Ragdoll je také temperamentní. Má velký zájem o okolí. Spousta ragdollů velmi ráda aportuje různé předměty.
Ragdoll jako každá kočka potřebuje pro svou zábavu dostatek pozornosti, zábavné hračky, neodmyslitelně škrabadlo (čím vyšší tím lepší), pohodlný pelíšek, dostatečně velký záchůdek, kvalitní stelivo, aby se nezachytávala nečistota na chlupech mezi prsty, dobré krmivo, náruč svého páníčka a jeho láskyplnou duši.


Vzhled
Ragdollové jsou velké, masivně stavěné kočky s dlouhým dobře osvaleným tělem. Zevnějškem připomínají birmu, mají však širší hrudník, masivnější zadní část těla a silnější nohy.
x Hlava je posazena na krátkém, ale silném krku. Hlava je klínovitá, střední velikosti a má dobře vyvinuté tváře a mohutnou bradu.Nos by měl vykazovat mírný oblouk v horní třetině. Uši jsou středně velké a mají široký kořen a zaoblené špičky.Jsou umístěny daleko od sebe a nakloněny mírně dopředu. Barva očí je vždy modrá, čím intenzivnější, tím lepší.Dospělý ragdoll má stejně široká ramena jako zadek. Zadní nohy jsou dobře osvalené a výše postavené než nohy přední. Ragdollové mají kulaté tlapky a mezi prsty jsou chomáčky chlupů. Dlouhý ocas má středně silný kořen a směrem ke konci se ztenčuje.Ocas je dobře osrstěný a huňtý.
Srst ragdollů je středně dlouhá.Standard požaduje měkkou a hedvábnou texturu.V oblasti krku je srst nejdelší a lemuje zevní obrys obličeje, což působí dojmem bryndáčku.
V oblasti obličeje je srst krátká a od konce hlavy se prodlužuje přes ramena směrem ke hřbetu. Po stranách, na břiše a na zadní části těla je srst středně dlouhá až dlouhá. Na předních nohách je spíše krátká.
Koťata ragdollů se však rodí zcela bílá, po dvou až pěti dnech se začnou vybarvovat. Barva těla ragdollů tmavne s přibývajícím věkem.
Vývoj ragdolla je pomalý. Až ve věku tří až čtyř let dosahují tělesné zralosti a stejně tak v tomto věku je teprve ukončen jeho barevný. Nádherně modré oči mají od narození. Kočky jsou nápadně menší než kocouři. Zatímco kocouři mohou vážit 7 - 9 kg, kočky dosahují váhy jen 4 - 7 kg.

—————

Zpět


Kontakt

Ragdoll Bandini CZ, chovatel. stanice

Moravská Huzová
Štěpánov
78313 u Olomouce


+420.602 708 061